Curs Indicatoare și marcaje rutiere

C2. INDICATOARE DE INFORMARE

  • au formă dreptunghiulară sau pătrată şi fondul albastru sau verde;
  • semnificaţia lor este următoarea:

Trecere pentru pietoni

Acest indicator se instalează în apropierea unei treceri pentru pietoni. Acesta poate fi precedat şi de indicatorul “Presemnalizare trecere pentru pietoni”.

Trecere pentru pietoni

Acest indicator se instalează în apropierea unei treceri pentru pietoni. Acesta poate fi precedat şi de indicatorul “Presemnalizare trecere pentru pietoni”.

Limite generale de viteză

Se instalează după trecerea frontierei unui stat. Are rolul de a informa conducătorul de vehicul care sunt limitele generale de viteză aplicabile diferitelor categorii de drumuri.

Sens unic

Se montează la intrarea pe drumurile cu sens unic. Terminarea sectorului cu sens unic se semnalizează cu indicatorul “Circulaţia în ambele sensuri”. Pe drumul cu sens unic este interzisă manevra de întoarcere. Depăşirea se poate face şi pe partea stângă; se poate opri sau staţiona şi pe stânga; este permis mersul înapoi cel mult 50 m; este permis virajul stânga sau dreapta; virajul la stânga presupune încadrarea pe banda de lângă bordura din stânga.

Sens unic

Se află instalat pe drumurile cu sens unic, atunci când intrarea se face dintr-un drum lateral. Săgeata indică sensul în care este obligat să vireze conducătorul auto.

Autostradă

Conducătorul auto va întâlni acest indicator la intrarea pe autostradă. La întâlnirea acestui indicator conducătorii auto sunt obligaţi să circule cu cel puţin 50 km/h. Pe autostradă sunt interzise mersul înapoi, oprirea, staţionarea, întoarcerea precum şi circulaţia sau imobilizarea voluntară pe banda de urgenţă.

Sfârşit de autostradă

Acest indicator se monteaza la ieşirea de pe o autostradă.

Limite maxime de viteză pe autostradă, în funcţie de condiţiile meteorologice

Se află instalat pe autostradă pentru a impune conducătorilor auto să circule cu limite diferite de viteză, în funcţie de condiţiile meteorologice.

Spital

Este montat în apropierea spitalelor pentru informarea conducătorilor auto în legatură cu existenţa unei unităţi medicale. Poate fi însoţit de un panou adiţional pe care este inscripţionată distanţa până la spital.

Poliţia

Se amplasează în apropierea unui post de poliţie la care se pot declara accidentele de circulaţie, precum şi existenţa obstacolelor întâlnite pe drumul public. Pe indicator poate fi înscrisă şi distanţa până la sediu.

Post de prim-ajutor

Are rolul de a informa conducătorul auto că în apropiere se află un post de prim ajutor. Pe indicator poate fi înscrisă şi distanţa până la respectivul punct.

Pasarelă pentru pietoni

Se amplasează în apropierea pasarelelor pentru pietoni. Pentru traversarea drumurilor din zonă pietonii sunt obligaţi să circule folosind pasarela.

Pasaj subteran pentru pietoni

Se montează în apropierea unui pasaj subteran. Pentru traversarea drumurilor din zonă pietonii sunt obligaţi să circule prin pasaj.

Stație de autobuz

Se instalează pe trotuar, foarte aproape de partea carosabilă, în staţiile de autobuz sau troleibuz.

Stație de tramvai

Se instalează atât pe trotuar (în cazul staţiilor fără refugiu pentru pietoni), cât şi în spaţiile de refugiu (în cazul în care există).

Stație de taximetre

Se montează în locurile special amenajate pentru staţionarea taxiurilor.

Drum pentru autovehicule

Se află amplasat la intrarea pe drumurile pe care este permisă doar circulaţia autovehiculelor.

Sfârşitul drumului pentru autovehicule

Conducătorul auto va întâlni acest indicator la ieşirea de pe drumurile pe care este permisă doar circulaţia autovehiculelor.

Vulcanizare

Este montat în apropierea unei vulcanizări. Pe indicator poate fi înscris şi programul de funcţionare.

Telefon

Are rolul de a indica conducătorului auto că în apropiere se află un telefon public.

Staţie de alimentare cu carburanţi

Se instalează în apropierea unei staţii de alimentare cu combustibili pentru autovehicule. Pe indicator poate fi înscris şi programul de funcţionare.

Staţie de alimentare cu carburanţi incluziv benzină fără plumb

Se instalează în apropierea unei staţii de alimentare cu combustibili pentru autovehicule.

Staţie de alimentare cu carburanţi incluziv benzină fără plumb şi gaz petrolier lichefiat

Se montează în apropierea unei staţii de alimentare cu cu carburanţi, incluziv benzină fără plumb şi gaz petrolier lichefiat.

Hotel sau motel

Restaurant

Bufet sau cofetărie

Teren pentru camping (tabără turistică)

Se montează în apropierea unui teren special amenajat pentru camping

Teren pentru caravane (tabără turistică)

Acest indicator poate fi întâlnit în apropierea unui teren special amenajat pentru staţionarea autovehiculelor şi rulotelor.

Teren pentru camping şi caravane

Conducătorul auto va întâlni acest indicator în apropierea unui teren special amenajat pentru staţionarea autovehiculelor şi rulotelor şi pentru camping.

Loc pentru popas

Are rolul de a informa că în apropiere se află un teren special amenajat pentru popasuri.

Cabană pentru turişti

WC public

Service auto

Conducătorul auto poate întâlni acest indicator în apropierea unui service auto. Pe indicator poate fi înscris şi programul de funcţionare.

Parcare

Are rolul de a informa conducătorul auto că în apropiere se află un spaţiu destinat parcării. Pe indicator pot fi inscripţionate anumite reguli stabilite de administratorul responsabil.

Parcare

Are rolul de a informa conducătorul auto că în apropiere se află un spaţiu destinat parcării. Pe indicator pot fi inscripţionate anumite reguli stabilite de administratorul responsabil.

Parcare subterana sau in cladire

Se instalează în apropierea unei parcări subterane sau în clădire.

Complex de servicii

Se află amplasat în apropierea unui complex ce oferă conducătorilor auto diverse servicii (restaurant, hotel, telefon, service auto). Pe indicator se inscripţionează şi distanţa până la respectivul complex.

Zonă rezidențială

Se montează la intrarea în zonele rezidenţiale. Sunt zone cu trafic mixt, atât pietonal cât şi auto, ceea ce îi obligă pe conducătorii auto să circule cu viteza de cel mult 20 km/h.

Sfârşitul zonei rezidenţiale

Se află montat la ieşirea din zonele rezidenţiale.

Zonă cu viteza recomandată 30 km/h

În general se amplasează în zonele urbane, în care viteza înscrisă pe indicator este considerată ca fiind potrivită pentru circulaţia în condiţii de siguranţă. Viteza înscrisă pe indicator nu este viteză minimă şi nici maximă.

Sfârşitul zonei cu viteză recomandată 30 km/h

Are rolul de a preciza sfârşitul zonei cu viteză recomandată.

Zonă pietonală

Se montează la intrarea în zonele pietonale. Acestea reprezintă una sau mai multe străzi rezervate pietonilor, unde accesul vehiculelor se face numai dacă se locuieşte în zonă sau se prestează servicii publice şi nu există altă posibilitate de acces. Conducătorii auto sunt obligaţi să circule cu viteza de cel mult 5 km/h.

Sfârşitul zonei pietonale

Are rolul de a preciza sfârşitul zonei pietonale.

Tunel

Se montează la intrarea într-un tunel. Pe indicator poate fi înscrisă şi lungimea tunelului. Se aprind obligatoriu luminile de întâlnire. Toate manevrele sunt interzise cu excepţia depăşirii vehiculelor fără motor, motocicletelor fără ataş şi mopedelor, când vizibilitatea este peste 20 m şi lăţimea drumului cel puţin 7 m.

Sfârşit de tunel

Indicatorul se instalează la ieşirea dintr-un tunel, marcând terminarea acestuia.

Îmbarcare pe vagoane platformă de cale ferată

Conducătorul auto va întâlni acest indicator în zona de îmbarcare pe vagoane platformă de cale ferată. La întâlnirea acestui indicator conducătorul auto trebuie preventiv să reducă viteza şi să circule cu atenţie sporită.

Îmbarcare pe ferry-boat

Conducătorul auto va întâlni acest indicator în zona de îmbarcare pe ferry-boat. La întâlnirea acestui indicator conducătorul auto trebuie preventiv să reducă viteza şi să circule cu atenţie sporită.

Port

Se amplasează în apropierea unui port.

Gară

Se amplasează în apropierea unei gări.

Autogară

Se amplasează în apropierea unei autogări.

Închirieri auto

Se amplasează în apropierea unui centru de închirieri auto.

Plajă

Se instalează în apropierea unei plaje.

Zonă de vânătoare

Se montează în apropierea unei zone de vânătoare. Pe indicator poate fi şi o săgeată care indică direcţia spre acestă zonă.

Zonă de pescuit

Se montează în apropierea unei zone de pescuit. Pe indicator poate fi şi o săgeată care indică direcţia spre acestă zonă.

Centru viticol

Se instalează în apropierea unui centru viticol. Pe indicator poate fi scrisă şi distanţa în metri până la aceste zone.

Zonă industrială

Se instalează în apropierea unei zone industriale. Pe indicator poate fi scrisă şi distanţa în metri până la aceste zone.

Poşta

Acest indicator se montează la 200 m de o poştă.

Apă potabilă

Se montează la 200 m de o instalaţie de apă potabilă.

Loc de joacă pentru copii

Se instalează în apropierea unui loc special amenajat pentru copii.

Stadion

Indicatorul din imaginea alăturată se amplasează în apropierea unui stadion. Pe indicator poate fi înscrisă şi denumirea stadionului.

Supermarket

Se amplasează în apropierea unui supermarket. Pe indicator poate fi inscripţionată şi distanţa la care se află.

Acces internet

Se amplasează în apropierea unui centru cu acces la internet. Pe indicator poate fi inscripţionată şi distanţa la care se află.

Teatru

Indicatorul din imaginea alăturată se amplasează în apropierea unui teatru. Pe indicator poate fi înscrisă şi denumirea teatrului.

Muzeu

Indicatorul din imaginea alăturată se amplasează în apropierea unui muzeu. Pe indicator poate fi înscrisă şi denumirea muzeului.

Cântar pentru autovehicule

Se amplasează în apropierea unui cântar pentru autovehicule. Pe indicator poate fi inscripţionată şi distanţa la care se află.

Control radar

Se află instalat în apropierea unui post de control al vitezei vehiculelor.

Informaţii rutiere

Are rolul de a informa conducătorul auto care sunt frecvenţele radio din zona respectivă.