Curs Indicatoare și marcaje rutiere

4.3. MARCAJE RUTIERE

A. MARCAJE LONGITUDINALE

Marcajele longitudinale

Marcaj de separare a sensurilor de circulaţie format dintr-o linie discontinuă simplă. Marcaj de delimitare a părţii carosabile cu linie discontinuă

Marcajele longitudinale

Marcaj de separare a sensurilor de circulaţie format dintr-o linie continuă simplă. Marcaj de delimitare a părţii carosabile cu linie discontinuă

Marcajele longitudinale

Marcaj de separare a sensurilor de circulaţie format dintr-o linie continuă dublă. Marcaj de delimitare a benzilor de circulaţie de acelaşi sens cu linie discontinuă. Marcaj de delimitare a părţii carosabile cu linie discontinuă

Marcajele longitudinale

Marcaj de separare a sensurilor de circulaţie format dintr-o linie continuă, dublată cu una discontinuă. Marcaj de delimitare a părţii carosabile cu linie continuă

Marcajele longitudinale

Marcaj pentru benzi cu circulaţia reversibilă

Marcaj pentru drumuri cu zona verde de separare a sensurilor de circulaţie

Marcaj pentru drumuri cu zona verde de separare a sensurilor de circulaţie

Marcaj la apropierea de o intersecție

Marcajul pe o bandă de decelerare

Banda de decelerare se folosește pentru executarea virajului la dreapta de pe un drum prioritar sau de pe o autostradă. La executarea virajului la dreapta, conducătorii de vehicule fiind obligați să circule cu o viteză care să nu depășeascaă 30km/h în localități sau 50 km/h în afara acestora, fără a stânjeni circulația celorlalte vehicule.

Marcajul pe o bandă de accelerare

Banda de accelerare se materializează pentru crearea posibilității pătrunderii pe artere intens circulate, prevăzute cu mai multe benzi de circulație, prin viraj la dreapta. Această bandă creează posibilitatea conducătorilor de vehicule să poată efectua schimbarea benzii de circulație, fără a stânjeni în deplasare vehiculele care circulă pe banda respectivă. Înainte de a intra pe banda prioritară, situată langă acostament, conducătorii de vehicule trebuie să semnalizeze și să se asigure că intrarea se face făra pericol pentru vehiculele care circulă pe acea bandă, ținând cont de poziția și viteza de deplasare a acestora.

Marcajul benzii suplimentare pentru vehicule lente

Avertizarea conducătorilor de vehicule despre apropierea de o bandă destinată vehiculelor lente să realizează prin indicatorul cu aceeaşi semnificaţie, uneori fiind precedat de o tăbliţă adiţională care indică şi distanţă până la bandă. Bandă suplimentară pentru vehicule lente se materializează prin marcaj longitudinal, în general în situaţia drumurilor în rampă, pentru fluidizarea circulaţiei, atunci când pe sectorul de drum respectiv circulă şi vehicule lente.

Marcajul benzii de stocaj pentru virajul la stânga

Bandă de stocare se materializează în zona de preselecţie pentru executarea virajului la stânga, în scopul creerii posibilităţii vehiculelor care virează la stânga să oprească şi să acorde prioritate vehiculelor care circulă din sens opus.

B.MARCAJE TRANSVERSALE

Marcaj de oprire

Înaintea marcajului ce însoțește indicatorul "Oprire" se poate aplica pe partea carosabilă inscripția "STOP". Se oprește fără a depăși linia transversală.

Marcaj de cedarea trecerii

Înaintea unei asemenea linii se poate aplica pe partea carosabilă un marcaj sub formă de triunghi, având o latura paralelă cu linia discontinuă, iar vârful îndreptat spre vehiculul care se apropie.

Benzi rezonatoare din marcaj rutier

Pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe drumuri naţionale deschise traficului internaţional (E), la extremităţile părţii carosabile, se aplică marcaje rezonatoare (la călcarea acestor benzi roţile fac zgomot), pentru avertizarea conducătorilor de autovehicule la ieşirea de pe partea carosabilă.

Marcaje de traversare pentru pietoni

Marcajul transversal constând din linii paralele cu axul drumului indică locul pe unde pietonii trebuie să traverseze drumul. Aceste linii au lăţimea mai mare decât a oricăror alte marcaje.

Marcaj de traversare pentru biciclete.

Marcajul transversal constand din linii discontinue paralele, aplicate perpendicular sau oblic fata de axul drumului, indica locul destinat traversarii partii carosabile de catre biciclisti. Este insotit de indicatorul "atentie biciclisti".

C.Marcaje diverse

Marcaj de ghidare la traversarea unei intersecții

Marcaj de ghidare in intersecție

Marcaj pentru spații înguste

Marcaj la îngustarea drumului cu o bandă de sens

Marcaj pe drum cu trei benzi pentru alocarea alternativă a două benzi pentru unul sau celălat sens de circulaţie

Spatii interzise circulaţiei

Marcajul aplicat în afara benzilor, format din linii paralele, înconjurate sau nu cu o linie de contur, delimitează spaţiul interzis circulaţiei.

Interzicerea stationarii

Se poate trece peste el, se poate opri.

Marcajul benzii rezervate circulaţiei autovehiculelor de transport persoane

Staţie autovehicule de transport persoane

Se poate trece peste el, nu se poate opri.

Locuri de parcare

Locuri de parcare

Locuri de parcare

Marcaje pe ziduri de sprijin şi pe infrastructurile pasajelor inferioare

Marcaje pe ziduri de sprijin şi pe infrastructurile pasajelor inferioare

Marcaje la pasaje care nu au asigurat gabaritul de înălţime

Marcaje pe parapete

Marcaje pe coronamentele podeţelor

Marcaje la refugii pe partea carosabilă

Marcaje pe borduri

Marcaje de interzicere a depăşirii în unele curbe deosebit de periculoase

Marcaj de reducere a vitezei înaintea unor curbe deosebit de periculoase

Săgeţi de revenire pe banda aferentă sensului de mers

Sageata de repliere care este oblica fata de axul drumului, aplicata pe o banda sau intercalata intr-un marcaj longitudinal format din linii discontinue, semnalizeaza obligatia ca vehiculul care nu se afla pe banda sensului indicata de sageata sa fie condus pe acea banda.

Săgeţi de schimbare a benzii de circulaţie

Marcaje inscripţionate pe partea carosabilă

Marcajul sub forma unei sau unor sageti, aplicat pe banda ori pe benzile delimitate prin linii continue, obliga la urmarea directiei sau directiilor astfel indicate. Marcajele, cum sunt: sagetile, inscriptiile, liniile paralele sau oblice, pot fi folosite pentru a repeta semnificatia indicatoarelor sau pentru a da participantilor la trafic indicatii care nu le pot fi furnizate, in mod adecvat, prin indicatoare.

E. Marcaje temporare pentru semnalizarea lucrărilor în zona drumului public

Marcaje temporare pentru semnalizarea lucrarilor in zona drumului public