Listă întrebări DRPCIV categoria A, A1, A2, AMCapitolul Prioritatea de trecere

56. Conducătorul unei motociclete are obligaţia de a ceda trecerea la schimbarea direcţiei de mers spre stânga, în timp ce semnalul de culoare verde este în funcţiune?

  • A. nu, deoarece semnalul verde îi conferă prioritate de trecere;
  • B. nu, cu excepţia cazului în care, din sens opus, se apropie un mijloc de transport public;
  • C. da, atât vehiculelor care circulă din sens opus, cât şi pietonilor care traversează strada pe care acesta urmează să intre.

Explicație

Art. 59(2) In intersectii, conducatorii vehiculelor care vireaza spre stanga sunt obligati sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteaza si care circula din partea dreapta.Art. 135Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii:h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

Adaugă un Comentariu
FARCAS VASILE STELIAN27.06.2022, 07:29

Pai daca am verde nu respect semaforul? cred ca e gresita intrebarea sau raspunsul.

replyRăspunde
Suciu Maria29.06.2022, 05:29

Este o regula logică, prevăzută în lege în .Art. 59 OUG 195/2002: (2) În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreaptă.

replyRăspunde
GEORGE MURESAN05.07.2021, 20:08

Daca semaforul are verde intermitent, asta trebuie completat sa fie ok intrebarea.

replyRăspunde
Anonymous27.08.2019, 04:18

Foarte ambigua. Ar trebui scoasa

replyRăspunde
Anonymous24.05.2019, 11:26

chiar nu vad rostul semaforului in acest scenariu. Foarte multa lume greseste raspunsul la intrebarea din chestionar, pentru ca se bazeaza pe realitate si pe reguliile logice. La mine in oras nu exista asa semafor/intersectie. Deci daca nu ar fi semaforul, ci doar drum cu prioritate si stop/cedeaza, s-ar intampla acelasi lucru ca si in explicatie. Deci care e rostul semaforului?

replyRăspunde
Andrei Ciceu24.05.2019, 12:03

În unuele situații este necesară instalarea unui semafor, mai ales pe arterele de drum des circulate, pentru a se păstra fluiditatea traficului și a se evita producerea de accidente. Este o regula logică, prevăzută în lege în .Art. 59 OUG 195/2002: (2) În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreaptă. Si Art. 135 Regulament aplicare OUG 195/2002: h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.

replyRăspunde