Listă întrebări DRPCIV categoria A, A1, A2, AM

Capitolul Prioritatea de trecere

56. Conducătorul unei motociclete are obligaţia de a ceda trecerea la schimbarea direcţiei de mers spre stânga, în timp ce semnalul de culoare verde este în funcţiune?

a) nu, deoarece semnalul verde îi conferă prioritate de trecere

b) nu, cu excepţia cazului în care, din sens opus, se apropie un mijloc de transport public

c) da, atât vehiculelor care circulă din sens opus, cât şi pietonilor care traversează strada pe care acesta urmează să intre.

Explicație

Art. 59(2) In intersectii, conducatorii vehiculelor care vireaza spre stanga sunt obligati sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteaza si care circula din partea dreapta.Art. 135Conducătorul de vehicul este obligat să acorde priorita... Pentru a vedea toată explicația, înregistrează-te

Adaugă un comentariu

2 comentarii

De către Anonymous - August 27, 2019 07:18
Foarte ambigua. Ar trebui scoasa
De către Anonymous - May 24, 2019 14:26
chiar nu vad rostul semaforului in acest scenariu. Foarte multa lume greseste raspunsul la intrebarea din chestionar, pentru ca se bazeaza pe realitate si pe reguliile logice. La mine in oras nu exista asa semafor/intersectie. Deci daca nu ar fi semaforul, ci doar drum cu prioritate si stop/cedeaza, s-ar intampla acelasi lucru ca si in explicatie. Deci care e rostul semaforului?
De către Andrei Ciceu - May 24, 2019 15:03
În unuele situații este necesară instalarea unui semafor, mai ales pe arterele de drum des circulate, pentru a se păstra fluiditatea traficului și a se evita producerea de accidente.
Este o regula logică, prevăzută în lege în .Art. 59 OUG 195/2002:
(2) În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreaptă.
Si Art. 135 Regulament aplicare OUG 195/2002:
h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.