Listă întrebări DRPCIV categoria A, A1, A2, AM

Capitolul Semnalele polițistului

2755. Scoaterea, pe partea laterală din dreapta, a bastonului reflectorizant de către poliţistul care însoţeşte o coloană oficială de autovehicule obligă conducătorii care circulă în spatele acesteia:

a) să reducă imediat viteza şi să circule cât mai aproape de marginea drumului

b) să oprească cât mai aproape de marginea drumului, iar acolo unde este posibil, să scoată vehiculul în afara părţii carosabile

c) să reducă viteza şi să iasă în afara drumului imediat ce este posibil, prin viraj la dreapta.

Explicație

Balansarea bastonului reflectorizant sau a braţului semnifică oprire: a) dat din partea dreapta a vehiculului poliţiei - pentru cei din spate; b) dat din partea stânga a vehiculului poliţiei - pentru cei din faţă sau cei care circulă pe bandă/benzile din stânga în acelaşi sens.

Adaugă un comentariu

2 comentarii

De către Benga Bogdan - November 27, 2018 15:08
Pai daca eu sunt in spatele coloanei si aia se duc... eu de ce trebuie sa opresc, reduc viteza si ii las sa se duca? Daca sunt in fata coloanei, opresc, ii las sa ma depaseasca si dupa ce m-au depasit, imi continui drumul. Aveti alta explicatie?
De către Ciceu Andrei - November 28, 2018 10:56
Trebuie să oprești dacă aceasta este decizia polițistului rutier. Regulile de circulație interzic conducătorilor de autovehicole să depășească coloana oficiala. Însă, Regulamentul de aplicare a Codului rutier prevede că, în momentul în care conducătorii auto se apropie de o coloană oficială, o pot depăși în cazul în care li se semnalizează această manevră de către polițist.