SoferOnline - Întrebarea #66353 chestionar auto DRPCIV 2021 categoria B
Listă întrebări DRPCIV categoria B, B1, TrCapitolul Prioritatea de trecere

66353. Care dintre vehicule au prioritate de trecere prin intersecţia prezentată?

Care dintre vehicule au prioritate de trecere prin intersecţia prezentată?
  • A. autocamionul şi autoturismul
  • B. motocicleta şi tramvaiul
  • C. motocicleta şi autocamionul

Explicație

OUG - Art. 59 (2) În intersecţii, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligaţi să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează şi care circulă din partea dreapta. (3) În intersecţiile cu circulaţie dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorităţii de dreapta se respecta numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecţie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeaşi semnificaţie de prioritate sau de pierdere a priorităţii. Regulament - Art. 129 (1) Vehiculul care circulă pe un drum public pe care este instalat unul dintre indicatoarele având semnificaţia: "Drum cu prioritate", "Intersecţie cu un drum fără prioritate" sau "Prioritate faţă de circulaţia din sens invers" are prioritate de trecere. (2) Când două vehicule urmează să se întâlnească într-o intersecţie dirijată prin indicatoare, venind de pe două drumuri publice unde sunt instalate indicatoare cu aceeaşi semnificaţie, vehiculul care vine din dreapta are prioritate.

Adaugă un Comentariu
Anonymous28.01.2020, 11:33

care e diferenta dintre un sens giratoriu si o intersectie dirijata prin indicatoare de reglementare ca in intrebarea de fata?

replyRăspunde
Maria Suciu27.05.2020, 13:04

Salut. Acesta nu este un sens giratoriu, neexistand indicatorul <sens giratoriu> inaintea intersectiei sau pe zona circulara din mijlocul intersectiei. În situatia de fata exista indicatoare de reglementare de prioritate, așadar se respectă indicatoarele prezente. In sensul giratoriu au prioritate masinile care au patruns deja in sens.

replyRăspunde
Anonymous15.11.2019, 14:48

dar la alta intrebare ni se spune ca tramvaiele au prioritate in mers... de ce nu au si in contextul de fata avand in vedere ca putem asuma ca acesta se afla in mers, fiind deja intrat in intersectie

replyRăspunde
Andrea Șofer22.11.2019, 15:26

Tramvaiele au prioritate în intersecțiile nedirijate. În imaginea de mai sus este prezentată o intersecție dirijată prin indicatoare de reglementare de prioritate.

replyRăspunde
Anonymous21.09.2019, 16:17

stiam ca autovehicule aflate an sens au prioritate fata de cele care vor sa intre nu stiu de ce B nu e corect fiti mai atenti ne acurcati!

replyRăspunde
Andrei Ciceu23.09.2019, 07:57

Atenție, mai sus este vorba despre o intersecție dirijată prin indicatoare de reglementare de prioritate și NU despre un sens giratoriu. Dacă în imaginea de mai sus era un sens giratoriu, aveai dreptate, autovehiculele care se află în sensul giratoriu au prioritate față de cele care urmează să intre. Insa in situatia aceasta au prioritate motocicleta şi autocamionul.

replyRăspunde
Anonymous21.07.2019, 03:16

de ce nu are prioritate tranvaiul si motocicleta? desi exista semnu "cedeaza trecerea", tranvaiul este deja intrat in intersectie. dupa parerea mea, varianta B e cea corecta.

replyRăspunde
Anonymous27.05.2020, 12:35

Dacă tramvaiul este deja intrat asta nu înseamnă că are prioritate, nu santem într-un sens giratoriu ca să se aplice regula cu: cine e deja în sens giratoriu are prioritate fata de cei care intra în sens giratoriu. Tranvaiul are semnul de cedează.

replyRăspunde
Andrei Ciceu25.07.2019, 11:53

Atenție, mai sus este vorba despre o intersecție dirijată prin indicatoare de reglementare de prioritate și NU despre un sens giratoriu. Dacă în imaginea de mai sus era un sens giratoriu, aveai dreptate, autovehiculele care se află în sensul giratoriu au prioritate față de cele care urmează să intre.

replyRăspunde