Listă întrebări DRPCIV categoria B, B1, TrCapitolul Poziția în timpul mersului și semnalele conducătorilor de autovehicule

491. Luminile de poziție se folosesc, pe timp de zi, atunci când vehiculul este oprit:

  • A. pentru urcarea sau coborârea pasagerilor;
  • B. din cauza unor avarii;
  • C. pentru că vizibilitatea este redusă.

Explicație

(1) Conducătorii de autovehicule, tramvaie şi mopede sunt obligaţi să folosească instalaţiile de iluminare şi/sau semnalizare a acestora, după cum urmează: a) luminile de poziţie sau de staţionare pe timpul imobilizării vehiculului pe partea carosabilă în afara localităţilor, de la lăsarea serii şi până în zorii zilei, ziua când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drumul public;

Adaugă un Comentariu
Anonymous21.05.2019, 21:27

daca e sa cautam scuze, nici C nu e corect penteu ca nu specifica, cum ca ar fi oprit pe carosabil. daca e corect C atunci e corect si A si B.

replyRăspunde
Andrei Ciceu22.05.2019, 12:07

La varianta C este specificat faptul că vizibilitatea este redusă, caz în care trebuie folosite obligatoriu luminile de poziție. De asemenea, atenție la diferența dintre luminile de avarii și cele de staționare: Art. 114 Regulament aplicare OUG 195/2002 a) luminile de poziţie sau de staţionare pe timpul imobilizării vehiculului pe partea carosabilă în afara localităţilor, de la lăsarea serii şi până în zorii zilei, ziua când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drumul public; (5) Luminile de avarie se folosesc în următoarele situaţii: a) când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă; b) când vehiculul se deplasează foarte lent şi/sau constituie el însuşi un pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic; c) când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat.

replyRăspunde
MIHAELA DOBRITOIU21.05.2019, 11:10

Dar oprirea din cauza unor avarii nu e tot una cu imobilizarea vehiculului? De ce nu este si B corect?

replyRăspunde
Anonymous19.09.2020, 11:44

vore dc

replyRăspunde
Andrei Ciceu21.05.2019, 11:19

Varianta B nu este corectă deoarece nu specifică dacă oprirea a fost făcută pe partea carosabilă sau nu, ori dacă vizibilitatatea este redusă.

replyRăspunde