Listă întrebări DRPCIV categoria B, B1, TR

Capitolul Reguli generale

217. Ce condiţii tehnice trebuie să îndeplinească un autovehicul pentru a circula pe drumurile publice?

a) să nu depăşească masa totală maximă autorizată înscrisă în certificatul de înmatriculare;

b) să nu depăşească gabaritul înscris în certificatul de înmatriculare;

c) să fie înmatriculat şi să corespundă condiţiilor tehnice legale.

Explicație

Art. 7 Orice vehicul care circula pe drumurile publice trebuie sa corespunda normelor tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si utilizarea conform destinatiei. Art. 11 (1) Proprietarii de vehicule sau mandatarii acestora sunt obligati sa le inmatriculeze sau sa le inregistreze, dupa caz, inainte de a le pune in circulatie, conform prevederilor legale.

Adaugă un comentariu

6 comentarii

De către Sorin Dumitru - April 23, 2020 23:34
Am răspuns corect
De către Anonymous - March 4, 2020 23:03
e buna aplicatiea sa îmi zica si mie cineva ca am luni examen
De către Anonymous - June 4, 2019 00:12
normal nu ar fi si raspunsul b corect?
De către Andrei Ciceu - June 4, 2019 12:09
Gabaritul înseamnă atât lungimea, lățimea, cât și înălțimea.
Legislația prevede doar că este interzis să circuli dacă lungimea sau lățimea sunt depășite, NU și dacă înălțimea este depășită. Dupa cum am prezentat mai sus, gabaritul se referă la toate 3 elementele, iar înălțimea nu reprezintă o caracteristică care să condiționeze circulația autovehiculelor pe drumurile publice. Așadar, atât timp cât lungime și lățimea sunt în normă, se poate circula cu gabaritul depășit.

Art. 148 Regulament aplicare OUG 195/2002
Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:
6. să transporte în şi pe autoturism obiecte a căror lungime sau lăţime depăşeşte, împreună cu încărcătura, dimensiunile acestuia;

Cu toate acestea, dacă înălțimea depășește 5 m, circulația pe drumul public este posibilă doar cu autorizație specială emisă de administratorul drumului și cu avizul poliției rutiere.

Art. 171 Regulament aplicare
Autovehiculul sau ansamblul de vehicule care, prin construcție sau datorită încărcăturii transportate, depășește masa totală de 80 tone și/sau lungimea de 40 m ori lățimea de 5 m sau înălțimea de 5 m poate circula pe drumul public numai în baza autorizației speciale emise de administratorul acestuia și cu avizul poliției rutiere.
De către Anonymous - June 25, 2019 07:28
Sa-mi explice si mie cineva atunci care este diferenta intre intrebarea asta (https://soferonline.ro/intrebari-chestionare-drpciv/categoria-B/conducatorul-unui-autoturism-poate-transporta-obiecte-caror-gabarit-depaseste-impreuna-incarcatura-d/170) unde raspunsul este NU pentru gabarit, si intrebarea de pe pagina asta (https://soferonline.ro/intrebari-chestionare-drpciv/categoria-B/conditii-tehnice-trebuie-indeplineasca-autovehicul-pentru-circula-drumurile-publice/217) unde e clar ca este DA pentru gabarit.
Deci intr-un caz poate depasi gabaritul (dar nu si lungimea sau latimea), dar in celalalt nu poate? Am intrebat oameni cu experienta si n-au reusit sa-mi explice si mie chestia asta.
De către Andrei Ciceu - June 25, 2019 10:25
Întrebarea https://soferonline.ro/intrebari-chestionare-drpciv/categoria-B/conducatorul-unui-autoturism-poate-transporta-obiecte-caror-gabarit-depaseste-impreuna-incarcatura-d/170 se referă la gabaritul obiectelor transportate.
De către Anonymous - June 25, 2019 11:44
Aha. Am inteles. Multumesc frumos de raspuns.
De către GERGO JANOS BALOGH - February 25, 2019 14:35
Nu putem transporta obiecte care depasesc lungimea sau latimea masinii dar putem depasi gabaritul . Mda.