Curs Indicatoare și marcaje rutiere

4. SEMNALIZAREA RUTIERĂ

Mijloacele de semnalizare rutieră sunt:
  • sistemele de semnalizare luminoasă sau sonoră;
  • indicatoarele;
  • marcajele;
  • alte dispozitive speciale.

4.1 Indicatoare


INDICATOARE DE AVERTIZARE

Au forma triunghiulară cu vârful în sus, cu marginea roşie;
Se instalează înaintea locului periculos:
  • cu cel mult 50 m în localităţi;
  • 100-250 m în afara localităţii;
  • 500 – 1000 m pe autostrăzi.


Curbă la stânga

Este amplasat la cel mult 200 m de o curbă la stânga. Conducătorul trebuie să circule cu viteză redusă în curbe, iar dacă vizibilitatea este redusă sub 50 m., toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.

Curbă la dreapta

Este amplasat la cel mult 200 m de o curbă la dreapta. Conducătorul trebuie să circule cu viteză redusă în curbe, iar dacă vizibilitatea este redusă sub 50 m., toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.

Curbă dublă sau o succesiune de mai mult de două curbe, prima la stânga

Se instalează atunci când urmează o succesiune de curbe, dacă distanţa dintre acestea e mai mică de 250 m. Se amplasează la 100-200 m înaintea primei curbe. Aceste indicatoare pot fi însoţite şi de panouri adiţionale, pe care este specificată distanţa până la terminarea sectorului de drum periculos, dacă lungimea acestuia depăşeşte 1000 m. Conducătorul trebuie să circule cu viteză redusă în curbe, iar dacă vizibilitatea este redusă sub 50 m., toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.

Curbă dublă sau o succesiune de mai mult de două curbe, prima la dreapta

Se instalează atunci când urmează o succesiune de curbe, dacă distanţa dintre acestea e mai mică de 250 m. Se amplasează la 100-200 m înaintea primei curbe. Aceste indicatoare pot fi insoţite şi de panouri adiţionale, pe care este specificată distanţa până la terminarea sectorului de drum periculos, dacă lungimea acestuia depăşeşte 1000 m. Conducătorul trebuie să circule cu viteză redusă în curbe, iar dacă vizibilitatea este redusă, toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.

Curbă deosebit de periculoasă

Acest indicator se montează în curbe cu raze mai mici de 100 m, sensul săgeţilor indicând sensul virajului. Conducătorul trebuie să circule cu viteza de max. 30 km/h în localitate şi max. 50 km/h în afara localităţii, toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) fiind interzise.

Panouri succesive pentru curbe deosebit de periculoase

Se instalează câte 5 astfel de panouri în curbe cu raze mai mici de 100 m sau în curbe periculoase precedate de aliniamente mai lungi de 1000 m. Sunt amplasate în zona exterioară a curbelor, vârful săgeţilor indicând sensul virajului.

Coborâre periculoasă

Se amplasează la 100-200 m de începutul sectorului de drum, când panta depăşeşte 7%. Conducătorul auto nu este obligat să reducă viteza, dar nu are voie să staţioneze pe toată lungimea pantei. Dacă, în vârful pantei, vizibilitatea este redusă sub 50 m, toate manevrele sunt interzise. Dacă drumul nu este suficient de lat pentru a permite trecerea a două vehicule unul pe lângă celălalt, are prioritate cel care urcă faţă de cel care coboară.

Urcare cu înclinare mare

Se instalează la 100-200 m de începutul sectorului de drum, când panta depăşeşte 7%. Conducătorul auto nu este obligat să reducă viteza, dar toate manevrele sunt interzise. Dacă drumul nu este suficient de lat pentru a permite trecerea a două vehicule unul pe lângă celălalt, are prioritate cel care urcă faţă de cel care coboară.

Drum îngustat pe ambele părţi

Se amplasează la 100-200 m de locul în care sectorul de drum începe să se îngusteze pe ambele părţi cu cel puţin jumătate de metru. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto poate preventiv să reducă viteza, iar manevrele de oprire, staţionare, mersul înapoi şi întoarcerea sunt interzise. Depăşirea este permisă.

Drum îngustat pe partea dreaptă

Drum îngustat pe partea stângă

Acostament periculos

Întoarcerea este interzisă (soliditatea drumului nu permite).

Drum aglomerat

La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de vehiculul care se deplasează în faţa sa. Se amplasează pe drumurile publice pe care traficul este intens.

Tunel

Se găseşte la 50-200 m de intrarea în tunel. În tunel, conducătorul auto preventiv, poate să reducă viteza şi toate manevrele (depăşirea – cu excepţia motocicletelor fără ataş, vehiculelor fără motor şi ciclomotoarelor, când vizibilitatea este peste 20 m. iar lăţimea drumului mai mare de 7 m., oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise. În cazul imobilizării în tunel, conducătorul auto este obligat să oprească motorul şi să semnalizeze prezenţa autovehiculului.

Pod mobil

Se amplasează la 100-200 m de podul mobil. Dacă podul este ridicat, oprirea este obligatorie. Pe pod, sunt interzise toate manevrele (depăşirea – cu excepţia motocicletelor fără ataş, vehiculelor fără motor şi ciclomotoarelor, când vizibilitatea este peste 20 m. iar lăţimea drumului mai mare de 7 m., oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea).

Ieşire spre un chei sau mal abrupt

Se amplasează la 100-200 m de chei sau mal abrupt pentru a atenţiona conducătorul auto că, pe direcţia înainte, drumul se termină deasupra cheiului sau malului abrupt.

Drum cu denivelări

Se amplasează la 50-200 m de locul periculos. Dacă lungimea sectorului de drum depăşeşte 0,3 km, indicatorul este însoţit de un panou adiţional pe care este specificată lungimea sectorului de drum cu denivelări. La întâlnirea acestui indicator conducătorii auto sunt obligaţi să reducă viteza la max. 30 km/h în localitate şi max. 50 km/h în afara localităţii.

Denivelare pentru limitarea vitezei

Drum lunecos

Se află montat la 100-200 m de sectorul periculos. Conducătorului auto îi este recomandat să reducă viteza, să circule cu atenţie sporită, să nu bruscheze volanul şi comenzile autovehiculului, şi să evite folosirea frânei de serviciu. Dacă drumul este acoperit cu polei, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă, conducătorul auto este obligat să reducă viteza la max. 30 km/h în localitate şi max. 50 km/h în afara localităţii.

Împroşcare cu pietriş

Se amplasează la 100-200 m de sectorul de drum periculos. Poate fi însoţit de indicatorul “Interzis autovehiculelor de a circula fără a menţine între ele un interval de cel puţin ... m”, deoarece există riscul ca pietrişul de pe partea carosabilă să fie aruncat de roţile vehiculului către ceilalţi participanţi la trafic. La întâlnirea acestui indicator, conducătorului auto îi este recomandat preventiv să reducă viteza şi să păstreze o distanţă faţă de vehiculul care circulă în faţa sa.

Căderi de pietre

Este instalat la 100-200 m de locul periculos. Poate fi însoţit de un panou adiţional pe care este inscripţionată lungimea sectorului de drum periculos, dacă acesta depăşeşte 300 m. Conducătorului auto îi este recomandat preventiv să reducă viteza şi să circule cu atenţie sporită.

Presemnalizare trecere pietoni

Se instalează la 50-200 m de o trecere de pietoni, pe drumurile intens circulate, pe sectoarele de drum unde vizibilitatea este redusă sau în afara localităţilor. Conducătorului auto îi este recomandat preventiv să reducă viteza şi să circule cu atenţie sporită. Acest indicator nu se instalează când locul amplasării sale coincide cu locul amplasării indicatorului “Copii”.

Copii

Conducătorii auto întâlnesc acest indicator pe sectoarele de drum frecvent circulate de copii (aflate în imediata apropiere a grădiniţelor, şcolilor şi a locurilor de joacă). Conducătorul este obligat să reducă viteza sub 30 km/h în localităţi, respectiv sub 50 km/h în afara localităţilor în intervalul ora 07-22 şi să circule cu atenţie sporită. Pe drumurile cu circulaţie în ambele sensuri prevăzute cu o singură bandă pe sens, pe distanţa cuprinsă între aceste indicatoare aferente celor două sensuri, marcajul de separare a sensurilor este cu linie continuă.

Biciclisti

Se amplasează la 100-200 m de locul în care drumul public se intersectează cu o pistă pentru biciclişti. La întâlnirea acestui indicator, conducătorului auto îi este recomandat preventiv să reducă viteza.
Adaugă un Comentariu
BUTT CAMELIA-ANDREEA13.03.2024, 20:48

Super făcuta aplicația!

replyRăspunde
Anonymous16.05.2023, 07:55

Vreau și eu semnele auto pentru permis vreau sa în văț semnele auto

replyRăspunde
Maria Suciu05.02.2021, 03:29

[șters]

replyRăspunde
Anonymous12.01.2021, 05:36

Pana in momentul de fata nu sunt multumiita deloc lipsa de profesionalism atât din partea instructorului cât și școala in sine nu voi recomanda nimănui aceasta școala Sper sa îl termin cu brio

replyRăspunde
Anonymous17.06.2022, 17:40

EU RECOMAND CU CALDURA,SCOALA DELOREAN DIN SEBES-ALBA.UN COLECTIV DE OAMENI CALZI,SERIOSI,ISI FAC TRABA CU PROFESIONALISM.TOT RESPECTUL,AM OBTINUT B,C,CE,BINEINTELES AM FOST SERIOS LA INVATAT.

replyRăspunde
Maria Suciu14.01.2021, 05:59

Buna ziua, noi nu suntem o scoala de soferi, suntem o platforma care te ajuta in pregatirea pentru examenul teoretic. La ce scoala de soferi te referi? Este partener SoferOnline? Poate te putem ajuta...

replyRăspunde
Anonymous06.02.2021, 13:59

As vrea sa știu și eu legislația rutiera

replyRăspunde
Maria Suciu29.12.2020, 10:20

[șters]

replyRăspunde
Anonymous20.11.2020, 15:47

Vreau permisul categoria B

replyRăspunde
Maria Suciu20.11.2020, 16:12

Felicitări pentru această alegere. Trebuie doar să intri pe pagina cu școli de șoferi din România, de pe site-ul nostru: https://soferonline.ro/scoli-de-soferi.

replyRăspunde
Anonymous21.10.2020, 19:19

Permisul de conducere AM,B1,B

replyRăspunde
Anonymous21.10.2020, 19:20

Vreau permisul de conducere AM,B1,B

replyRăspunde
Anonymous18.10.2020, 08:25

Dacă ne aflăm în pantă cu cine are prioritate dacă carosabilul es îngust , cel care coboară sau cel care ridica

replyRăspunde
Anonymous09.12.2020, 16:15

Cel care urca

replyRăspunde
Anonymous27.12.2020, 16:35

Cel care urca

replyRăspunde
Anonymous09.10.2020, 08:27

poate i au si eu sala :) multumim

replyRăspunde
Maria Suciu12.10.2020, 04:26

Baftă multă!! Suntem alături de voi!?

replyRăspunde
Daniel Mance12.07.2020, 16:40

Trebuie corectat, intervalul orar nu ora..!

replyRăspunde
Anonymous07.01.2021, 06:10

bolnavule

replyRăspunde
Demeter Andrei19.06.2020, 18:34

F bun

replyRăspunde
Maria Suciu19.06.2020, 20:45

Multumim. Spor la învățat și mult succes! :D

replyRăspunde
Anonymous31.05.2020, 16:23

site extraordinar

replyRăspunde
Maria Suciu01.06.2020, 06:24

Mulțumim mult! :) Vă invitam si pe Grupul Soferilor : https://www.facebook.com/groups/grupulsoferiloronline/ . Te asteapta o comunitate de soferi si viitori soferi, dornici sa impartaseasca din experientele lor.

replyRăspunde
Anonymous31.05.2020, 16:21

excelent

replyRăspunde
Maria Suciu01.06.2020, 06:23

Mulțumim pentru aprecieri. Suntem mereu alături de voi, iar feedback-urile voastre ne asigură ca facem treabă bună împreuna :)

replyRăspunde
Anonymous03.05.2020, 13:53

Foarte bun! Mulțumim

replyRăspunde
Anonymous24.04.2020, 10:48

Forte bun

replyRăspunde
Anonymous30.01.2020, 02:06

Foarte bun

replyRăspunde
Anonymous19.01.2020, 07:51

Imi place

replyRăspunde
Anonymous26.12.2019, 14:44

Īm place.

replyRăspunde
Anonymous16.12.2019, 08:12

E foarte bun

replyRăspunde
Anonymous30.11.2019, 06:56

Bun

replyRăspunde
Andrea Șofer12.12.2019, 15:22

Mulțumim! :)

replyRăspunde
Nikky Mirabela04.11.2019, 09:20

Buna ziua.as dorii sa stiu daca ma costa ceva.

replyRăspunde
Andrea Șofer12.12.2019, 15:22

Salut. Dacă nu ai primit programul de la școala ta de șoferi, pentru a avea acces la toate resursle aplicație trebuie să achiziționezi un cod de activare.

replyRăspunde
Anonymous20.10.2019, 09:08

multumesc pentru ajutorul oferit

replyRăspunde
Andrei Ciceu25.10.2019, 12:30

Cu drag. Mult succes! ^-^

replyRăspunde
Anonymous18.10.2019, 16:02

Multumesc pt ajutor

replyRăspunde
Atoderesei Loredana18.10.2019, 12:55

Multumesc

replyRăspunde
Rodica Marin07.10.2019, 17:49

Mulțumesc

replyRăspunde
Anonymous03.10.2019, 11:15

Multumesc

replyRăspunde
Lomota Teodor28.09.2019, 13:12

Excelent intocmit materialul !

replyRăspunde
Andrei Ciceu30.09.2019, 10:51

Multumim. Spor la învățat și mult succes! :D

replyRăspunde
Pavel Aurel17.09.2019, 12:18

Multumesc

replyRăspunde
Georgiana Viziteu27.08.2019, 14:01

Multumesc

replyRăspunde
Anonymous04.08.2019, 13:39

De catre Gabriela

replyRăspunde
Anonymous25.07.2019, 09:45

Fff bun saitul.

replyRăspunde
ION TIBIL05.07.2019, 19:27

Multumesc

replyRăspunde
Belin Alin29.06.2019, 03:58

Buna ziua. Stie cineva sa ma lamureasca? La examenul de redobandire a permisului (13 din 15) intrebarile au un singur raspuns valabil, sau este l fel ca examenul pentru obtinerea permisului? Adica un raspuns ... doua .. sau trei valabile.

replyRăspunde
Anonymous04.12.2019, 09:35

Unul singur, valabil!

replyRăspunde
Andrei Ciceu01.07.2019, 08:14

Bună. La examenul de redobândire întrebările sunt cu un singur răspuns valabil.

replyRăspunde
Tibrin Silviu06.06.2019, 19:24

Super modul de invatare

replyRăspunde
Anonymous03.06.2019, 12:51

Buna. Are idee cineva de ce imi da eroare de incarcare la pagina urmatoare? Multumesc.

replyRăspunde
George chilimbar Stan23.05.2019, 03:33

Îmi vreau permisul in napoi !!!:(((((

replyRăspunde
Andrei Ciceu23.05.2019, 09:28

Îmi pare rău, dar partea bună este că există posibilitatea să-l recuperezi mai repede. Vezi articolul: https://blog.soferonline.ro/redobandirea-recuperarea-permisului-de-conducere-suspendat/

replyRăspunde
Stoica Emilia16.05.2019, 20:15

Mulțumesc

replyRăspunde
Daniel Mihaly15.05.2019, 09:47

Genial

replyRăspunde
Andrei Ciceu15.05.2019, 13:08

Multumim! ^-^

replyRăspunde
Anonymous14.05.2019, 10:28

E super bun

replyRăspunde
Andrei Ciceu14.05.2019, 14:19

Multumim! :) Daca folosesti aplicatia, poti sa ne lasi un review. Ne ajuta atat pe noi cat si pe viitorii cursanti! ^_^

replyRăspunde
Anonymous14.05.2019, 10:28

Mulțumesc

replyRăspunde
Florica Miksi30.04.2019, 19:39

Mulțumesc

replyRăspunde
Gheorghe Lascu22.04.2019, 14:44

Este ok

replyRăspunde
Panlo Alin Acatrinei20.04.2019, 08:03

Mulțumesc

replyRăspunde
Anonymous12.04.2019, 06:32

Mulțumim. E foarte bun site-ul.

replyRăspunde
Andrei Ciceu15.04.2019, 07:18

Ma bucur ca iti e de folos! Spor la invatat! :)

replyRăspunde
Daniel Iovan11.04.2019, 00:57

E super bun saitul

replyRăspunde
Andrei Ciceu15.04.2019, 07:17

Multumim! :) Daca folosesti aplicatia, poti sa ne lasi un review. Ne ajuta atat pe noi cat si pe viitorii cursanti! ^_^

replyRăspunde
constantin rotariu05.09.2019, 03:57

foarte bun multumesc

replyRăspunde
Andrei Ciceu05.09.2019, 06:59

Multumim. Spor la invatat! :)

replyRăspunde
state Claudiu08.04.2019, 20:10

e super

replyRăspunde
Andrei Ciceu09.04.2019, 07:20

Multumim! :) Daca folosesti aplicatia, poti sa ne lasi un review. Ne ajuta atat pe noi cat si pe viitorii cursanti! ^_^

replyRăspunde
Anonymous07.04.2019, 16:42

e ok saitul

replyRăspunde
Andrei Ciceu09.04.2019, 06:48

Mulțumim! ^_^

replyRăspunde
Mihaela Lingurar04.04.2019, 05:11

Îmi place site-ul

replyRăspunde
Andrei Ciceu04.04.2019, 06:44

Multumim. Spor la învățat! :D

replyRăspunde
Anonymous03.04.2019, 21:18

Este OK site- ul. Sa aveti spor la invatat.

replyRăspunde
Andrei Ciceu04.04.2019, 06:44

Multumim! ^-^

replyRăspunde
Horia Tecuceanu03.04.2019, 17:13

Excelent siteul este super

replyRăspunde
Anonymous30.03.2019, 05:20

Siteul este ok , chiar ma ajuta . Multumesc!

replyRăspunde
Andrei Ciceu01.04.2019, 06:59

Mă bucur. Spor la învățat! :)

replyRăspunde
Anonymous30.03.2019, 00:04

Multumesc mult !

replyRăspunde
Anonymous26.03.2019, 18:09

Excelent

replyRăspunde
Andrei Ciceu27.03.2019, 07:30

Multumim!

replyRăspunde
Anonymous26.03.2019, 14:23

Foarte bune explicațiile !

replyRăspunde
Andrei Ciceu26.03.2019, 15:19

Multumim. Mult spor la invatat! ^-^

replyRăspunde
Acatrinei Alin21.03.2019, 23:14

Mulțumesc

replyRăspunde
Istvan Szilagyi21.03.2019, 21:37

:) multumesc mult

replyRăspunde
TUDOSA DUMITRU18.03.2019, 15:32

super

replyRăspunde
Anonymous16.03.2019, 15:45

Minunat

replyRăspunde
Romano Cristea11.03.2019, 15:36

Mulțumesc mult

replyRăspunde
Andrei Ciceu12.03.2019, 08:24

Cu drag. Mult spor la învățat! :)

replyRăspunde
Adriana Trif10.03.2019, 21:03

Multumesc frumos!

replyRăspunde
GRIGORE MIHUS27.02.2019, 17:44

Multumim frumos

replyRăspunde
Laurențiu Iordan14.02.2019, 14:29

Ok mulțumim sunt de folos

replyRăspunde
Andrei Ciceu15.02.2019, 07:31

Mă bucur. :D Spor la învățat!

replyRăspunde
Poncobarosanu Balazs12.02.2019, 01:37

Multumim

replyRăspunde
Anonymous11.02.2019, 12:34

Foarte bine explicate,scurt si la obiect.

replyRăspunde
Andrei Ciceu11.02.2019, 15:07

Multumim! :)

replyRăspunde
George Tudorache11.02.2019, 10:05

Ma bucur sa stiu de spre semne de circulație ma ajuta foarte mult la examen va multumesc

replyRăspunde
Andrei Ciceu11.02.2019, 10:14

Asa e, te va ajuta mut. Spor la invatat! :)

replyRăspunde
Anonymous31.01.2019, 21:14

succes

replyRăspunde
Stefan Aurora23.01.2019, 15:10

Mult succes

replyRăspunde
Adrian Vladoiu21.01.2019, 20:35

Am inteles

replyRăspunde
Andrei Ciceu22.01.2019, 12:24

Mult spor! :D

replyRăspunde
Victor Constantin Sasu17.01.2019, 18:31

Foarte util .

replyRăspunde
Andrei Ciceu18.01.2019, 08:25

Multumim! :)

replyRăspunde
Bianca Alexandra13.11.2018, 12:37

foarte faine ..scurt si la obiect ...fara teoria chibritului :)

replyRăspunde
Ciceu Andrei13.11.2018, 12:43

Mulțumim. Spor la învățat să ai! :)

replyRăspunde
Eduard Cucu06.11.2018, 08:46

Super

replyRăspunde
Ciceu Andrei06.11.2018, 11:44

Mulțumesc. Spor la învățat!

replyRăspunde
NISTOR ANDREEA CLAUDIA22.05.2018, 19:21

Indicatorul "Urcare cu înclinare mare" nu face referire la urcare pe o rampa, nu pe o panta? Va rog sa ma corectati daca am gresit. Multumesc!

replyRăspunde
Ciceu Andrei24.09.2018, 09:53

Se face referire la urcarea pe un drum inclinat (care de obicei se numeste si panta)

replyRăspunde
Anonymous17.06.2022, 17:28

URCAREA SE NUMESTE RAMPA,COBORAREA PANTA(AUZIM DIN PACATE,CE GREU AM URCAT O PANTA.CUM SA URCI O COBORARE?

replyRăspunde
Anonymous10.03.2019, 07:51

Eu nu sunt conducator auto ÎNCĂ ,dar din cât am citit eu (ptr ca mă preg acum)urcarea pe un drum înclinat se numește RAMPA și coborârea unui ,,deal’’ se numește PANTA ,,drum in pantă’’

replyRăspunde
Andrei Ciceu11.03.2019, 10:45

Asa este, din neatentie le-am scris invers. Am corectat si in text. Urcarea se numeste RAMPA, iat coborarea poarta numele de PANTA. Multumesc pentru observatie! :)

replyRăspunde
Cozma Marcel28.03.2018, 17:49

Este permisă depăşirea în curbele cu vizibilitate doar la curbele la dreapta !??

replyRăspunde
Kaizer Sereda Sandu23.09.2018, 17:56

nu este permisa depasirea an curbe

replyRăspunde
Anonymous17.06.2022, 17:31

DEPASIREA ESTE INTERZISA DOAR IN CURBELE PERICULOASE,SAU CU VIZIBILITATE REDUSA(SUB 50 m)

replyRăspunde
Ciceu Andrei29.03.2018, 07:00

Este permisă în orice curbă, doar dacă vizibilitatea permite. Am corectat textul.

replyRăspunde
Anonymous02.03.2018, 13:06

Până aici e bine. Să continuăm

replyRăspunde
Anonymous28.02.2018, 12:14

Da cred că am înțeles zic eu

replyRăspunde
Anonymous03.11.2018, 15:06

Nu! In nici o curbă nu depășești!

replyRăspunde
Ciceu Andrei06.11.2018, 07:28

Se poate depăși doar dacă vizibilitatea permite.

replyRăspunde