Curs Indicatoare și marcaje rutiere

4. SEMNALIZAREA RUTIERĂ

Mijloacele de semnalizare rutieră sunt:
  • sistemele de semnalizare luminoasă sau sonoră;
  • indicatoarele;
  • marcajele;
  • alte dispozitive speciale.

4.1 Indicatoare


INDICATOARE DE AVERTIZARE

Au forma triunghiulară cu vârful în sus, cu marginea roşie;
Se instalează înaintea locului periculos:
  • cu cel mult 50 m în localităţi;
  • 100-250 m în afara localităţii;
  • 500 – 1000 m pe autostrăzi.


Curbă la stânga

Este amplasat la cel mult 200 m de o curbă la stânga. Conducătorul trebuie să circule cu viteză redusă în curbe, iar dacă vizibilitatea este redusă sub 50 m., toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.

Curbă la dreapta

Este amplasat la cel mult 200 m de o curbă la dreapta. Conducătorul trebuie să circule cu viteză redusă în curbe, iar dacă vizibilitatea este redusă sub 50 m., toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.

Curbă dublă sau o succesiune de mai mult de două curbe, prima la stânga

Se instalează atunci când urmează o succesiune de curbe, dacă distanţa dintre acestea e mai mică de 250 m. Se amplasează la 100-200 m înaintea primei curbe. Aceste indicatoare pot fi însoţite şi de panouri adiţionale, pe care este specificată distanţa până la terminarea sectorului de drum periculos, dacă lungimea acestuia depăşeşte 1000 m. Conducătorul trebuie să circule cu viteză redusă în curbe, iar dacă vizibilitatea este redusă sub 50 m., toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.

Curbă dublă sau o succesiune de mai mult de două curbe, prima la dreapta

Se instalează atunci când urmează o succesiune de curbe, dacă distanţa dintre acestea e mai mică de 250 m. Se amplasează la 100-200 m înaintea primei curbe. Aceste indicatoare pot fi insoţite şi de panouri adiţionale, pe care este specificată distanţa până la terminarea sectorului de drum periculos, dacă lungimea acestuia depăşeşte 1000 m. Conducătorul trebuie să circule cu viteză redusă în curbe, iar dacă vizibilitatea este redusă, toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.

Curbă deosebit de periculoasă

Acest indicator se montează în curbe cu raze mai mici de 100 m, sensul săgeţilor indicând sensul virajului. Conducătorul trebuie să circule cu viteza de max. 30 km/h în localitate şi max. 50 km/h în afara localităţii, toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) fiind interzise.

Panouri succesive pentru curbe deosebit de periculoase

Se instalează câte 5 astfel de panouri în curbe cu raze mai mici de 100 m sau în curbe periculoase precedate de aliniamente mai lungi de 1000 m. Sunt amplasate în zona exterioară a curbelor, vârful săgeţilor indicând sensul virajului.

Coborâre periculoasă

Se amplasează la 100-200 m de începutul sectorului de drum, când panta depăşeşte 7%. Conducătorul auto nu este obligat să reducă viteza, dar nu are voie să staţioneze pe toată lungimea pantei. Dacă, în vârful pantei, vizibilitatea este redusă sub 50 m, toate manevrele sunt interzise. Dacă drumul nu este suficient de lat pentru a permite trecerea a două vehicule unul pe lângă celălalt, are prioritate cel care urcă faţă de cel care coboară.

Urcare cu înclinare mare

Se instalează la 100-200 m de începutul sectorului de drum, când panta depăşeşte 7%. Conducătorul auto nu este obligat să reducă viteza, dar toate manevrele sunt interzise. Dacă drumul nu este suficient de lat pentru a permite trecerea a două vehicule unul pe lângă celălalt, are prioritate cel care urcă faţă de cel care coboară.

Drum îngustat pe ambele părţi

Se amplasează la 100-200 m de locul în care sectorul de drum începe să se îngusteze pe ambele părţi cu cel puţin jumătate de metru. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto poate preventiv să reducă viteza, iar manevrele de oprire, staţionare, mersul înapoi şi întoarcerea sunt interzise. Depăşirea este permisă.

Drum îngustat pe partea dreaptă

Drum îngustat pe partea stângă

Acostament periculos

Întoarcerea este interzisă (soliditatea drumului nu permite).

Drum aglomerat

La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de vehiculul care se deplasează în faţa sa. Se amplasează pe drumurile publice pe care traficul este intens.

Tunel

Se găseşte la 50-200 m de intrarea în tunel. În tunel, conducătorul auto preventiv, poate să reducă viteza şi toate manevrele (depăşirea – cu excepţia motocicletelor fără ataş, vehiculelor fără motor şi ciclomotoarelor, când vizibilitatea este peste 20 m. iar lăţimea drumului mai mare de 7 m., oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise. În cazul imobilizării în tunel, conducătorul auto este obligat să oprească motorul şi să semnalizeze prezenţa autovehiculului.

Pod mobil

Se amplasează la 100-200 m de podul mobil. Dacă podul este ridicat, oprirea este obligatorie. Pe pod, sunt interzise toate manevrele (depăşirea – cu excepţia motocicletelor fără ataş, vehiculelor fără motor şi ciclomotoarelor, când vizibilitatea este peste 20 m. iar lăţimea drumului mai mare de 7 m., oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea).

Ieşire spre un chei sau mal abrupt

Se amplasează la 100-200 m de chei sau mal abrupt pentru a atenţiona conducătorul auto că, pe direcţia înainte, drumul se termină deasupra cheiului sau malului abrupt.

Drum cu denivelări

Se amplasează la 50-200 m de locul periculos. Dacă lungimea sectorului de drum depăşeşte 0,3 km, indicatorul este însoţit de un panou adiţional pe care este specificată lungimea sectorului de drum cu denivelări. La întâlnirea acestui indicator conducătorii auto sunt obligaţi să reducă viteza la max. 30 km/h în localitate şi max. 50 km/h în afara localităţii.

Denivelare pentru limitarea vitezei

Drum lunecos

Se află montat la 100-200 m de sectorul periculos. Conducătorului auto îi este recomandat să reducă viteza, să circule cu atenţie sporită, să nu bruscheze volanul şi comenzile autovehiculului, şi să evite folosirea frânei de serviciu. Dacă drumul este acoperit cu polei, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă, conducătorul auto este obligat să reducă viteza la max. 30 km/h în localitate şi max. 50 km/h în afara localităţii.

Împroşcare cu pietriş

Se amplasează la 100-200 m de sectorul de drum periculos. Poate fi însoţit de indicatorul “Interzis autovehiculelor de a circula fără a menţine între ele un interval de cel puţin ... m”, deoarece există riscul ca pietrişul de pe partea carosabilă să fie aruncat de roţile vehiculului către ceilalţi participanţi la trafic. La întâlnirea acestui indicator, conducătorului auto îi este recomandat preventiv să reducă viteza şi să păstreze o distanţă faţă de vehiculul care circulă în faţa sa.

Căderi de pietre

Este instalat la 100-200 m de locul periculos. Poate fi însoţit de un panou adiţional pe care este inscripţionată lungimea sectorului de drum periculos, dacă acesta depăşeşte 300 m. Conducătorului auto îi este recomandat preventiv să reducă viteza şi să circule cu atenţie sporită.

Presemnalizare trecere pietoni

Se instalează la 50-200 m de o trecere de pietoni, pe drumurile intens circulate, pe sectoarele de drum unde vizibilitatea este redusă sau în afara localităţilor. Conducătorului auto îi este recomandat preventiv să reducă viteza şi să circule cu atenţie sporită. Acest indicator nu se instalează când locul amplasării sale coincide cu locul amplasării indicatorului “Copii”.

Copii

Conducătorii auto întâlnesc acest indicator pe sectoarele de drum frecvent circulate de copii (aflate în imediata apropiere a grădiniţelor, şcolilor şi a locurilor de joacă). Conducătorul este obligat să reducă viteza sub 30 km/h în localităţi, respectiv sub 50 km/h în afara localităţilor în intervalul ora 07-22 şi să circule cu atenţie sporită. Pe drumurile cu circulaţie în ambele sensuri prevăzute cu o singură bandă pe sens, pe distanţa cuprinsă între aceste indicatoare aferente celor două sensuri, marcajul de separare a sensurilor este cu linie continuă.

Biciclisti

Se amplasează la 100-200 m de locul în care drumul public se intersectează cu o pistă pentru biciclişti. La întâlnirea acestui indicator, conducătorului auto îi este recomandat preventiv să reducă viteza.