Regula celor 2 secunde. La ce se referă aceasta?

Cu toții respectăm regulile standard. Ca de exemplu indicatoarele rutiere, semnalele polițistului, regulile de prioritate și semafoarele, pentru a conduce în siguranță. Însă, pe lângă toate aceste norme, aplicate din momentul în care înveți să conduci, mai sunt câteva practici. Acestea ce te ajută să sporești siguranța atunci când conduci. Una dintre acestea este și așa numita „regula celor 2 secunde”.

Regula celor 2 secunde

Ce înseamnă „Regula celor 2 secunde”?

Regula presupune că, în timpul condusului, trebuie să fii la o distanță de 2 secunde (sau mai mult) de mașina din fața ta. Astfel, în cazul în care mașina din față frânează brusc, tu vei avea un timp mai mare de reacție. Vei putea opri mașina în condiții de siguranță, evitând producerea unui accident cu ajutorul regula celor 2 secunde.

De asemenea, respectând această normă vei avea un câmp vizual mai larg asupra drumului din fața ta, anticipând astfel situațiile.

Însă, nu uita, regula de 2 secunde se aplică în condiții normale, optime, de condus. Există împrejurări în care ea trebuie modificată, ca de exemplu în condiții de: ploaie, zapadă sau ambuteiaje în trafic.

Cum o pui în practică?

Atunci când ești la volan și conduci, uită-te după un punct, un reper, care se află înaintea mașinii din fața ta. De exemplu, un copac sau un stâlp de lumină. În momentul în care mașina din față se află în dreptul reperului, spune cu voce tare (fără a repezi cuvintele): „Aceasta este regula celor două secunde”. Rostirea propoziției ar trebui să îți ia aproximativ 2 secunde. După ce ai terminat, poziția ta ar trebui să fie în dreptul reperului. În cazul în care ai trecut deja de el, înseamnă că nu ai păstrat distanța corespunzătoare. Deci nu ai respectat regula celor 2 secunde.

Când trebuie ajustată regula?

În condiții de vreme rea, când carosabilul este umed și alunecos, este necesară o distanță mai mare între mașini, cel puțin dublu. Pentru a testa distanța, repetă pașii de mai sus. De data aceasta repetă de 2 ori propoziția (fără a repezi cuvintele) care îți amintește de regula celor 2 secunde.

Pune în practică regula data viitoare când conduci și vei fi un șofer de top! Drumuri sigure îți doresc!

Citește mai multe despre conducerea preventivă aici.

Descoperă AICI Toate întrebările oficiale de la examenul auto.

Descarcă aplicația gratuit:
Android: 
Descarcă
iOS:
Descarcă

1 thought on “Regula celor 2 secunde. La ce se referă aceasta?”

  1. Constantin Laurențiu Grigore

    dacă numeri cum zici, atunci e doar o secundă, iar dacă numeri cum zici a doua oară (când e ploaie.. etc) atunci nu e cel puțin dublu, e cel puțin triplu pentru că numeri până la 4, deci sunt 3 secunde

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *