Emoții la examenul auto – Cum să le reduci?

Frica de eșec este considerată ca fiind cauza principală a stării de anxietate pe care o simțim în timpul unui examen. Ca în orice situație în care ne sunt verificate cunoștințele într-un anumit domeniu, este normal să avem emoții la examenul auto. Însă unele persoane experimentează o stare de neliniște mult mai ridicată, se simt copleșite, lucru care le poate afecta concentrarea și potențialul de care dispun. Aceste emoții copleșitoare apar atunci când: persoana în cauză nu se simte suficient de pregătită; trece printr-un moment mai dificil sau, cel mai adesea, din cauza nivelului scăzut de încredere în sine și a anxietății de performanță.

Există câțiva pași și strategii recomandate pe care le poți pune în practică, atunci când susții cele două probe pentru obținerea permisului de conducere. Acestea te vor ajuta să reduci și să îți ții sub control emoțiile.

Emoții la examenul auto

1. Pregătirea temeinică – mai puține emoții la examenul auto

Cu cât ești mai sigur de pregătirea ta, cu atât emoțiile au un impact mai mic. Pentru proba teoretică, rezolvă cât mai multe Chestionare Auto (Simulări de Examen), în zilele de dinaintea probei. Încearcă să menții sau să te apropii de punctajul maxim (cel mult, una – două greșeli), la cât mai multe chestionare.

Pentru proba practică, dacă știi că sunt unele manevre pe care nu le stăpânești prea bine, poți opta pentru câteva ședințe suplimentare de condus, în zilele de dinaintea examenului. Îl poți ruga pe instructor să îți explice din nou și să vă axați pe acele manevre. Având în vedere că ești la început de drum în ceea ce privește condusul, se poate întâmpla să uiți un pas sau să îți ia mai mult până te obișnuiești cu unele situații din trafic. Dar, important e să comunici cu instructorul tău și să exersezi.

Află mai multe despre întregul parcurs la Proba Practică și la Proba Teoretică.

2. Recunoaște că ai emoții

Nu ascunde faptul că ai emoții, încearcă să le accepți și să lucrezi cu ele. Un mod ușor de a le reduce intensitatea este să discuți cu cineva apropiat despre felul în care te simți, cu exemple concrete: îmi tremură mâinile, am o senzație de amețeală, simt ca o greutate care mă apasă pe piept etc. Comunicând, psihicul tău reușește să conștientizeze mai bine stările prin care treci și astfel, să capeți un control mai mare asupra acestora. Lucru care te va ajuta să te relaxezi.

3. Pregătirea din punct de vedere fizic

Fie că e vorba de proba practică sau cea teoretică, e important să fii odihnit/ă. Încearcă să te culci devreme, iar în seara de dinaintea probei să te gândești cât mai puțin (sau chiar deloc) la aceasta. În ziua examenului, mănâncă și hidratează-te bine. Te va ajuta să te concentrezi mai bine și să faci față cu brio stării de oboseală, care poate apărea din cauza anxietății.

De asemenea, ia și cu tine o sticlă de apă/suc și ceva de mâncare, deoarece este posibil să dureze mai mult până vei intra în examen (mai ales în cazul probei practice, în funcție de locul pe care îl ai pe lista examinatorului, poți aștepta și câteva ore până la începere probei).

Un aliment care ajută mult

Ciocolata, în special cea neagră, ajută la reducerea stresului. Aceasta contribuie la eliberarea de endorfine, responsabile pentru diminuarea stării de anxietate. Așadar, dacă ai posibilitatea, mănâncă puțină ciocolată înainte de examen.

Exerciții de respirație

Respirația conștientă este o altă acțiune care te ajută să îți păstrezi calmul în situațiile stresante. Înainte de a începe proba, inspiră și expiră profund de câteva ori. Atunci când inspiri, gândește-te că preiei din jur încredere, cunoașterea; iar când expiri, elimini frica și stresul. Exercițiul ajută la o oxigenare mai bună a corpului și la crearea unei stări pozitive.

4. Atitudinea pozitivă și perspectiva asupra nereușitei

Ai încredere în capacitățile tale. Dacă ai ajuns până aici și chiar ți-ai dat silința să înveți, ești pregătit/ă. Nu îți focaliza atenția pe neliniști și frici, concentrează-te pe punctele tale forte și gândește-te că te vei descurca.

În privința examinatorului, nu-l privi ca fiind o persoană care încearcă să te saboteze. Scopul lui este să se asigure că nu ești un pericol pentru tine și pentru ceilalți participanți la trafic. Nu vrea să te păcălească și nu îți va cere să faci altceva decât ceea ce ai învățat la ședințele de condus. Examinatorul știe că probabil vei avea emoții. Așa că, nu te lăsa intimidat/ă de prezența lui, discută cu el dacă ai orice nelămurire.

Modul în care te raportezi la nereușită, are un caracter esențial. E important să îți dai seama că primirea calificativului „Respins” nu este un capăt de lume. Vor exista întotdeauna alte șanse. Nu trebuie să privești această situație ca un eșec personal și să îți fie rușine, au fost doar niște factori nefavorabili (poate nu ți-ai putut controla starea de anxietate, ai fost obosit/ă etc.) Te vei pregăti mai bine, iar data viitoare vei avea mai multă experiență!

5. Vizualizarea

Imaginează-ți că ai reușit. Fă câteva exerciții de vizualizare: ești în sala de examen sau după proba practică, fericit/ă că ai promovat examenul; vezi pe fișa de examinare trecut calificativul „Admis!”, conduci prima dată după ce ai primit permisul. Toate aceste scenarii te ajută să te concentrezi pe lucruri pozitive și să îndepărtezi gândurile negative din planul principal.

Dacă și folosind aceste strategii simți că nu reușești să îți controlezi emoțiile și acestea te afectează puternic, poți apela cu încredere la un psiholog. Fiind o persoană specializată în acest domeniu te va ajuta să înțelegi cauzele blocajului emoțional.

Urmărește și acest articol despre Examenul Auto, pentru mai multe sfaturi

Citește și: 6 sfaturi pentru Proba Practică!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *